10 redenen om naar Dublin te gaan dit najaar: breng een bezoek aan Trinity College

Wist jij dit al over Dublin? 11 verrassende weetjes over Dublin

Wist jij dit al over Dublin? Wanneer je een stad vaker bezoekt, ontdek je steeds meer leuke weetjes. Ik was al een paar keer in Dublin en verdiepte me eens in wat fun travel facts over Dublin.

Wist jij dit al over Dublin en Ierland?

Heerlijk vind ik het, om dingen te leren over steden waar ik heen ga of ben geweest. En dan niet per se voor de hand liggende feitjes als aantal inwoners en spreektaal maar fun facts, die je verrassen.

Zo heeft 29 februari, ook schrikkeldag of Leap Day in Ierland, een bijzondere betekenis hier. Het is namelijk dé dag dat vrouwen hier hun partner ten huwelijk kunnen vragen! Nu is een huwelijksaanzoek tegenwoordig allang niet meer voorbehouden aan de mannen onder ons, maar wanneer je als man op Leap Day ten huwelijk wordt gevraagd, mag je blijkbaar niet weigeren! Hm… Over leap of faith gesproken.

11 verrassende weetjes over Dublin

Ik dook in de boeken en ontdekte 11 leuke (reis)weetjes over Dublin die je waarschijnlijk nog niet kent.

1. Opgericht door Vikings

Dublin werd in de 9e eeuw gesticht door Vikings, in wat ze toen Norse Kingdom of Dublin noemden. De naam Dublin komt oorspronkelijk van Dubh Linn, ofwel de Black Pool (zwarte poel) gelegen waar nu de tuinen van Dublin Castle te vinden zijn.

2. Brullende MGM leeuw

Wist je dat de iconische brul van de MGM-leeuw, die al decennialang het begin van MGM-films aankondigt, is opgenomen in Dublin?

In 1928, toen MGM op zoek was naar een krachtig geluid om hun films te introduceren, namen ze contact op met Jim Fitzpatrick, een Ierse dierenverzorger die in Dublin Zoo werkte. Fitzpatrick had een leeuw genaamd Slats die bekend stond om zijn krachtige brul. Fitzpatrick bracht Slats naar de Ardmore Studios in Dublin, waar de beroemde brul werd opgenomen. De opname was een succes en werd al snel de iconische opening van MGM-films.

Slats brulde meer dan 20 jaar lang voor MGM. Hij stierf in 1947, maar zijn brul leeft voort. De originele opname is nog steeds te horen in MGM-films, en is zelfs geremixt en gebruikt in moderne trailers en commercials.

MGM lion roar: Jackie being recorded for his roar

De eerste brullende leeuw die gebruikt werd voor de intro van MGM films werd geboren en groeide op in Dublin Zoo¹ (Foto door Pacific Atlantic Photos, Public Domain)

In 1956 werd Leo geboren in Dublin Zoo. Hij was de achtste leeuw die de iconische brul van MGM verzorgde, en met afstand de langstdienende. Leo verscheen in de meeste MGM-films van 1957 tot aan zijn dood in 1975.

3. Het beroemde Oscar beeldje

Wist je dat het inmiddels wereldberoemde Oscar-beeldje is ontworpen door een Ier? Cedric Gibbons², geboren in Dublin, ontwierp het iconische beeldje in 1928. De Art Deco-figuur van een ridder met zwaard op een filmrol is sindsdien een symbool van filmsterren en Hollywoodglamour.

Bonusweetje: De eerste Oscars waren gemaakt van massief brons, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ze vanwege materiaaltekorten tijdelijk van gips gemaakt.

4. Decor voor films en series

De stad vormde daarnaast het toneel voor talloze films & tv-series, waaronder In The Name of The Father, Tristan & Isolde, 1967’s Ulysses en Penny Dreadful.

Dublin

5. Freedom of the City of Dublin

Mensen die de ‘Freedom of the City of Dublin‘ uitgereikt hebben gekregen – dat hoeven niet per se inwoners van de stad of zelfs Ieren te zijn – hebben daarmee ook het recht verworven in schapen te laten grazen in St. Stephen’s Green, een park midden in het centrum van Dublin.

Enkele ‘gelukkigen’ zijn Bob Geldof en de leden van U2. Die laatsten maakten al eens gebruik van hun verworven recht, waarbij ze per ongeluk alsnog de regels overtraden. Je zou namelijk alleen eigen schapen mogen hoeden en niet die van een ander³.

6. Grootste stadspark van Europa

Phoenix Park is het grootste stadspark van Europa en het op één-na-grootste stadspark van de wereld. Het park heeft een oppervlakte van 707 hectare en is daarmee twee keer zo groot als Central Park in New York. Het park werd in 1660 aangelegd als koninklijk jachtpark en werd in 1747 opengesteld voor het publiek.

In het park zijn een aantal bezienswaardigheden te vinden, waaronder:

  • Áras an Uachtaráin, de ambtswoning van de president van Ierland
  • Dublin Zoo
  • Wellington Testimonial, een obelisk ter ere van Arthur Wellesley, de eerste hertog van Wellington
  • Papal Cross, een kruis dat werd opgericht ter ere van het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Ierland in 1979
  • Phoenix Park Visitor Centre

fun travel facts over Dublin - Trinity College

7. Wereldberoemde auteurs uit Dublin

Het in opdracht van Koningin Elizabeth I opgerichte Trinity College heeft wereldberoemde auteurs afgeleverd, waaronder Oscar Wilde, Jonathan Swift en Dracula’s Bram Stoker. Dublin heeft sowieso beroemde schrijvers gehuisvest: ook James Joyce en Oscar-winnaar George Bernard Shaw komen uit de Ierse hoofdstad. Niet vreemd dat de stad een UNESCO City of Literature4 is.

8. Trinity College (Near Dublin)

Trinity College is de oudste universiteit van Ierland en een van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld. Het werd in 1592 opgericht door koningin Elizabeth I en bevindt zich in het centrum van Dublin. Trinity College heette vroeger Trinity College Near Dublin, toen de stad nog beduidend kleiner was.

Het college heeft een lange en rijke geschiedenis en heeft veel beroemde alumni voortgebracht, waaronder Jonathan Swift, Oscar Wilde, Bram Stoker en Samuel Beckett.

10 redenen om naar Dublin te gaan dit najaar: breng een bezoek aan Trinity CollegeBezienswaardigheden in Dublin: Trinity College Dublin

De campus van Trinity College is een prachtige mix van oude en nieuwe gebouwen. Het meest beroemde gebouw is de Book of Kells Library, die het Book of Kells herbergt, een 9e-eeuws manuscript dat een van de mooiste verlichte manuscripten ter wereld is.

9. Oudste stoplichten van de stad

De oudste stoplichten van Dublin – in 1893 neergezet naast het huis van Ierland’s eerste auto-eigenaar Fergus Mitchell – werken nog steeds. Je schijnt ze te kunnen vinden naast de Renault garage in Clontarf.

10. Meer of minder pubs?

Dublin staat weliswaar bekend om Guinness en pubs maar per inwoner zijn er minder pubs dan in elke andere Europese hoofdstad.

11. Kun je door Dublin wandelen zonder pubs tegen te komen?

Met bovenstaand fun fact in gedachten: Ooit beweerde James Joyce dat het onmogelijk was om door Dublin te lopen zonder een pub tegen te komen. Na jarenlang puzzelwerk heeft iemand inmiddels bewezen dat dat níet zo is. Je kunt wel degelijk door Dublin lopen zonder daarbij langs een pub te lopen.

Welk fun fact over Dublin vond jij het meest verrassend?

Bronnen fun travel facts Dublin: 12, 3, 4

6 comments
  1. Een aantal dingen wist ik al wel, maar het meeste niet. Ik vind de route zonder pubs wel het grappigst ;-)

  2. Oeps. Ik sta te popelen om binnen een maandje te vertrekken naar Dublin, maar met zo weinig pubs :( straks begin ik nog te twijfelen … :)

Comments are closed.

You May Also Like