Zonsondergang San Diego vanuit het vliegtuig

Bleisure travel: werk en plezier combineren tijdens je zakenreis

Bleisure travel is dé reistrend waarbij je werk en vrije tijd combineert. Steeds meer professionals gebruiken hun zakelijke reizen om ook te genieten van de bestemming en even te ontsnappen aan de hectiek van het werk.

Bleisure travel: combineer werk en plezier tijdens je zakenreis

Heb je ooit gedacht: “Waarom niet een werkreis combineren met een beetje ontspanning?” Je bent niet de enige! De trend van bleisure travel – een mix van business en leisure – is al een tijdje bezig en wint steeds meer aan populariteit.

Vroeger betekende een zakelijke reis vooral volle schema’s met vergaderingen en zo snel mogelijk terug naar huis. Maar met de opkomst van flexibele werktijden, betere technologie en de mogelijkheid om overal te werken, is het makkelijker geworden om werk en vrije tijd te combineren.

Steeds meer bedrijven staan open voor deze mix, omdat het hun werknemers helpt om productief te blijven zonder dat ze volledig opbranden.

Met de toename van flexibele werktijden en de mogelijkheid om overal ter wereld te werken, wordt het steeds makkelijker om werk en vrije tijd te combineren tijdens een reis.

Bovendien zijn mensen na de pandemie bewuster geworden van de balans tussen werk en privé. Nu grenzen tussen werk en vrije tijd meer vervagen, wordt bleisure travel een manier om een betere balans te vinden én van de wereld te genieten tijdens een drukke werkweek.

Wat is bleisure travel?

Heel simpel gezegd: bleisure travel is het verlengen van een zakelijke reis door wat extra vrije tijd in te plannen. Dit kan vóór of na je werkafspraken, zodat je niet alleen voor business op reis bent, maar ook de kans hebt om een nieuwe stad of cultuur te ontdekken. Je bent er toch al voor werk, dus waarom niet de stad of het land verkennen wanneer de meetings erop zitten?

Downtown San Diego heeft een indrukwekkende skyline

Bleisure travel geeft je de kans om meer te halen uit die saaie werkreizen. Het verandert die standaard, zakelijke trip in een mini-vakantie, en wie wil dat nou niet? 

Hoe pas je bleisure travel toe?

Of je nu kiest voor een extra dag om de stad te verkennen of een ontspannen weekend na een week vol meetings – met bleisure haal je meer uit je reis. Zo begon ik al eens een zakenreis naar San Diego met een paar dagen solovakantie om de stad te verkennen. En ook in Manchester combineerde ik work and leisure toen ik er met collega’s verbleef voor een congres.

Plan slim: combineer werk en vrije tijd strategisch

Het begint allemaal bij de planning. Kijk of je vooraf al extra dagen kunt inplannen naast je zakelijke verplichtingen. Misschien hoef je alleen maar een dag of twee verlof op te nemen om je reis uit te breiden en zo een mini-vakantie te creëren.

Houd ook rekening met je reistijden. Kies een vlucht op een handig moment, zodat je niet onnodig tijd verliest en optimaal kunt genieten van je vrije uren.

Tip: Boek je accommodatie* in een centraal gebied zodat je tussen je werkverplichtingen door makkelijk kunt genieten van bezienswaardigheden, restaurants of een stadswandeling.

Gebruik je weekend: profiteer van je vrije dagen

Als je werkreis bijvoorbeeld op een vrijdag eindigt, waarom zou je niet tot zondag of maandag blijven? Je hoeft geen extra vrije dagen op te nemen en kunt het weekend benutten om de bestemming verder te ontdekken. Check van tevoren wat er te doen is: een lokale markt, een museum of misschien wel een hike in de natuur net buiten de stad.

Tip: Neem ook informele kleding mee in je koffer of weekendtas. Zo kun je na de zakelijke meetings meteen in ontspanningsmodus gaan zonder je zorgen te maken over wat je moet dragen.

Kies een werkbare bestemming: waar je kunt relaxen én productief kunt zijn

Niet elke stad is even geschikt voor bleisure, maar sommige bestemmingen zijn perfect voor een combinatie van werk en vrije tijd. Denk aan steden die zowel zakelijke faciliteiten als toeristische hotspots bieden.

Barcelona is bijvoorbeeld ideaal: na een dag vergaderen kun je genieten van tapas in een lokaal café of even relaxen aan het strand. En Berlijn biedt een mooie mix van cultuur en geschiedenis, met talloze musea, parken en trendy cafés om na het werk te ontspannen.

Tip: Onderzoek van tevoren welke activiteiten in de buurt van je hotel zijn, zodat je weet wat er mogelijk is zonder dat je te ver hoeft te reizen.

24 uur in Berlijn: biertjes drinken bij Prater Biergarten

Biergarten in Berlijn ©watzijzegt.com

Mix business met plezier: neem ook tijdens je werkreis tijd voor jezelf

Bleisure travel betekent niet per se dat je alleen vóór of na je werkafspraken tijd vrijmaakt voor ontspanning. Probeer ook tijdens je werkreis kleine momentjes in te plannen om te genieten.

Denk aan een lunch in een lokaal restaurant in plaats van een standaard hotelmaaltijd, of neem even een pauze voor een snelle stadswandeling tussen de meetings door. Zo ervaar je de bestemming op een unieke manier, zonder dat je werk eronder lijdt.

Top Gun Bar San Diego - Natas

Gezellig eten bij hét Top Gun Café in San Diago waar ik met collega’s een congres bezocht

Tip: Zorg ervoor dat je tussen de zakelijke verplichtingen door ook wat ruimte hebt voor spontane uitstapjes, zoals een fietstocht met gids door een historische wijk of een bezoek aan een lokale markt.

Heb jij bleisure travel al eens toegepast?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like