Dagtrip Trier: maak kennis met de oudste stad van Duitsland

Dagtrip Trier: maak kennis met de oudste stad van Duitsland

Wist je dat Trier de oudste stad van Duitsland zou zijn? Tijdens onze roadtrip door het zuidwesten van Duitsland maakte ik een dagtrip Trier. Daar ontdekte ik een paar van de mooiste bezienswaardigheden en plekjes die je niet wil missen.

Maak kennis met Trier, de oudste stad van Duitsland

Er is iets magisch aan het wandelen door een stad waar de geschiedenis letterlijk overal om je heen te zien is. Het Duitse Trier is daar een prachtig voorbeeld van, zeker als je van Romeinse geschiedenis en knusse straatjes houdt. Allereerst een beetje meer achtergrondinformatie over Trier, dat ook wel bekend staat als de oudste stad van Duitsland. Want waar ligt deze stad eigenlijk? En hoe kom je hier terecht?

Trier ligt in het zuidwesten van het land, vlakbij de grens met Luxemburg. De stad bevindt zich in de deelstaat Rijnland-Palts, aan de oevers van de Moezel. Vanaf Utrecht is het ongeveer 4,5 uur rijden (zo’n 370 km) en vanuit Arnhem duurt de rit ongeveer 4 uur (ongeveer 350 km).

De leukste tips voor je stedentrip Trier

Trier is dus een ideale bestemming voor een weekendje weg of een roadtrip door de regio! Tijdens een van onze vakanties in Duitsland nam ik een dag de tijd om deze historische stad te verkennen en deel graag mijn ervaringen en tips met je!

Start bij de Porta Nigra: imposante toegangspoort van Trier

Je kunt Trier eigenlijk niet bezoeken zonder even stil te staan bij de Porta Nigra. Deze gigantische Romeinse stadspoort is al meer dan 1800 jaar een icoon van de stad. Wanneer je er onderdoor loopt, waan je je even in een andere tijd. Het uitzicht bovenop de poort is ook een aanrader, vooral omdat je zo meteen een idee krijgt van de stad en haar charme.

Start bij de Porta Nigra: imposante toegangspoort van Trier Start bij de Porta Nigra: imposante toegangspoort van Trier

Start je stadswandeling bij de Porta Nigra: imposante toegangspoort van Trier

Flaneren op de Hauptmarkt: bruisend hart van Trier

Na de Porta Nigra is het een korte wandeling naar de Hauptmarkt, het centrale plein van de stad. Hier voelt Trier bijna sprookjesachtig aan. De kleurrijke vakwerkhuizen, de fontein in het midden en de gezellige cafés maken het een plek waar je gerust even kunt neerploffen. Slenter hier lekker rond en geniet van de indrukwekkende gebouwen die het plein omringen.

Oude centrum van Trier in DuitslandFlaneren op de Hauptmarkt: bruisend hart van Trier

Wij wandelen een van de zijstraatjes in en strijken neer op het terras van Christis Eis & Kaffee (Sternstraße 5) voor een ijsje. Terwijl mijn partner gaat voor een grote ijscoupe met fruit, laat ik me verrassen door spaghetti-ijs met hazelnoten, een echte Duitse ijsvariant!

Christis Eis & Kaffee (Sternstraße 5) in Trier

Het was zo warm tijdens ons bezoek dat de herkenbare spaghettivorm maar kort zichtbaar was

Het is in de jaren ’60 uitgevonden door Dario Fontanella, een Italiaans-Duitse ijsmaker in Mannheim. Hij wilde iets creatiefs maken voor kinderen en bedacht om vanille-ijs door een aardappelpers te duwen, zodat het eruitzag als spaghetti. Het werd geserveerd met aardbeiensaus als ‘tomatensaus’ en witte chocoladeschilfers als ‘Parmezaanse kaas’. Dit dessert werd al snel populair en is sindsdien een geliefde klassieker in Duitse ijssalons.

Trierer Dom

De Dom van Trier (officieel Dom St. Peter) is niet alleen de kathedraal van de stad, maar ook de oudste bisschopskerk van Duitsland. Dit indrukwekkende bouwwerk heeft een geschiedenis die bijna 1700 jaar teruggaat en speelt een centrale rol in het religieuze en culturele erfgoed van Trier. De mix van bouwstijlen, van Romeinse fundamenten tot barokke elementen, maakt de Dom uniek en zeker een bezoek waard.

De Dom van Trier (Dom St. Peter) is de kathedraal van Trier en de oudste bisschopskerk van Duitsland.

Het Domfreihof is het sfeervolle plein direct voor de Trierer Dom, waar je kunt genieten van het indrukwekkende uitzicht op de kathedraal en de omliggende historische gebouwen. Dit rustige plein is een perfecte plek om even te pauzeren en de indrukwekkende architectuur van de Dom van dichtbij te bewonderen. Vooral op zonnige dagen is het heerlijk om hier te zitten en de sfeer van het oude Trier in je op te nemen.

Domfreihof bij de Trierer Dom

Liebfrauenkirche

Deze gotische kathedraal ligt pal naast de Trierer Dom in het hart van de stad. Samen met de Elisabethkirche in Marburg wordt de Liebfrauenkirche beschouwd als de oudste gotische kerk van Duitsland en als het belangrijkste en vroegste gotische centraalbouw van het land.

Neem ook even de tijd om de tuin rondom de kerk te verkennen.

Bezoek de Liebfrauenkirche in Trier in Duitsland

Konstantin Basilika

De Konstantin Basilika was van oorsprong een Romeinse basilica – een gebouw voor handel en rechtspraak – en ook nu nog een indrukwekkend bouwwerk. De enorme afmetingen van dit gebouw, dat van binnen vrij sober is, zijn indrukwekkend.

Zeker als je bedenkt dat dit uit Romeinse baksteen opgetrokken bouwwerk waarschijnlijk omstreeks 310 na Chr. werd gebouwd! Het is de grootste, intact gebleven overdekte ruimte uit heel de Romeinse oudheid en zelfs groter dan het Pantheon in Rome.

Konstantin-Basilika in Trier

Bezoek het Kurfürstliches Palais (Keurvorstelijk Paleis)

Als je in Trier bent, wil je ook echt even langs het Kurfürstliches Palais lopen. Dit barokke paleis ligt naast de Konstantin Basilika en is niet te missen. Niet in de minste plaats door de met die opvallende roze gevel. Hier woonden van de keurvorsten van het aartsbisdom en keurvorstendom Trier tussen de 16e en eind 18e eeuw.

Bezoek Trier: wandel door de Paleistuin van het Keurvorstelijk Paleis

Maar de historie van deze plek gaat al veel langer terug. Opgravingen toonden aan dat de bouwplaats van het paleis al in de Romeinse tijd bebouwd was. Uit de tijd van Constantijn de Grote is de voormalige troonzaal bewaard gebleven, tegenwoordig Basilica van Constantijn genoemd. Ook enkele mozaïeken zijn bewaard gebleven.

Palastgarden

De aangrenzende Palastgarten is ook een wandeling waard. Deze uitgestrekte tuinen vormen een mooi contrast met de drukte van de stad. Fijn voor een ontspannen wandeling of om gewoon even op een bankje te zitten en te genieten van de groene omgeving en historische tuinbeelden in het park.

Bezoek Trier: wandel door de Paleistuin van het Keurvorstelijk Paleis

Of wandel door en breng een bezoek aan de Kaisersthermen (Weberbach 41), een verzameling van overgebleven Romeinse badhuizen in Trier waar men niet alleen kon baden maar ook kon sporten. Toegang kost €4 voor volwassenen, kinderen tussen 6-18 jaar betalen €2,50. Kinderen onder de 6 jaar mogen gratis naar binnen.

Kaiserthermen in Trier

De ingang naar de Kaisersthermen in Trier

Meer bezienswaardigheden in Trier

  • De Römerbrücke, die al bijna 1900 jaar oud is, werd oorspronkelijk van hout gebouwd en later verstevigd met basalt uit de Eifel. Deze oudste brug van Trier, die prachtig over de Moezel ligt, heeft door de eeuwen heen talloze oorlogen en veldslagen doorstaan. Zelfs nu rijden er dagelijks nog duizenden auto’s overheen.
  • Het Karl Marx-huis in Trier is het geboortehuis van de beroemde filosoof en grondlegger van het communisme, Karl Marx. Het pand, dat nu een museum is, biedt een fascinerend inzicht in zijn leven en werk, met tentoonstellingen over zijn ideeën en hun invloed op de wereldgeschiedenis. Het museum-huis ligt in het centrum van Trier en is een populaire bezienswaardigheid voor geschiedenisliefhebbers.
  • Amfitheater van Trier (Olewiger Str. 25) – Het amfitheater van Colonia Augusta Treverorum werd tussen 160 en 200 na Christus gebouwd. Sinds 1986 staat het amfitheater op de Unesco-werelderfgoedlijst.

Het Amfitheater van Trier is een Romeins amfitheater in de Duitse stad Trier en Unesco-werelderfgoed sinds 1986. Het amfitheater van Colonia Augusta Treverorum werd tussen 160 en 200 n.Chr. gebouwd. (foto via Unsplash)

Plan je bezoek aan Trier

Wij verbleven in een vakantiepark op een half uur rijden van Trier en vonden de stad perfect voor een leuke dagtrip.

Hotels in Trier

Heb je niet genoeg aan een dagtrip Trier en wil je meer uit je bezoek aan Trier halen? Blijf dan een of twee nachten slapen in een van de vele hotels die de stad huist. Een paar suggesties:

  • Coffee Fellows Hotel Trier (Aachener Straße 5) – Het Coffee Fellows Hotel Trier heeft ruime, licht ingerichte kamers met moderne badkamers. Dit hotel ligt aan de historische Römerbrücke in Trier en kijkt uit op de rivier de Moezel. Met gratis fietsenstalling.
  • Ibis Styles Trier City (Metzelstrasse 12) – Ibis Styles is een van mijn favoriete betaalbare hotelketens tijdens stedentrips! Dit designhotel is gevestigd in het gebouw van het voormalige postkantoor, op een prachtige locatie in het historische centrum van Trier. Het ligt aan de centrale Kornmarkt, op minder dan 10 minuten wandelen van de Dom van Trier en de stadspoort Porta Nigra.
  • Best Western Hotel Trier City (Kaiserstraße 29) – Gelegen naast het expositiecentrum Europahalle Trier en het belangrijkste winkelgebied, op 15 minuten wandelen van de Romeinse poort Porta Nigra.
  • Vienna House Easy by Wyndham Trier (Metzer Allee 6) – Dit comfortabele viersterrenhotel ligt op 10 minuten wandelen van het centrum van Trier.

Praktische tip: Parkeren bij Parkhaus Ostallee

Trier is goed bereikbaar met de auto, maar parkeren in het centrum kan een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er genoeg parkeergarages.

Wij parkeerden bij Parkhaus Ostallee (Ostallee 7, 54290 Trier), een handige plek net buiten het centrum van de stad. Vanaf hier maakten we een wandeling via de Ostallee en Theodor-Heuss-Allee richting het hart van de stad. Het mooie aan deze route is dat je meteen de stad kunt verkennen terwijl je op weg bent naar je eerste stop: de imposante Porta Nigra. Dit maakt Parkhaus Ostallee niet alleen een handige parkeerplek, maar ook een perfecte startpunt voor je bezoek aan Trier.

Je kunt ook parkeren in de Europahalle Parkgarage, op slechts vijf minuten lopen van de Hauptmarkt. Een andere optie is Parkhaus am Viehmarkt, handig gelegen bij de thermen.

Ben jij al eens in Trier geweest?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like